Eenvoudiger kleurconform industrieel onderhoud in 3 stappen

Gebouwen, pijpleidingen en andere industriële installaties en infrastructuur zijn voorzien van diverse kleuren. Sommige worden gekozen omdat ze overeenkomen met specifieke merkkleuren. Andere zijn bedoeld om de veiligheid van jouw medewerkers te garanderen of de continuïteit van processen te ondersteunen. Kleuronderhoud is dus heel belangrijk. En het kan gebeuren op een uiterst eenvoudige en doeltreffende manier.

Bepaalde geverfde oppervlakken zijn gevoelig voor corrosie of worden blootgesteld aan extreme temperaturen of intensief gebruik. Gevolg: vage kleuren of beschadigde plekken. Dat kan tot problemen leiden, omdat kleuren vaak noodzakelijk zijn voor de uitvoering van werkzaamheden en de veiligheid op een site. Veelgebruikte machines en industriële voertuigen hebben vaak merkspecifieke kleuren die overal ter wereld identiek zijn.

Al deze oppervlakken moeten, ongeacht de kleur en het doel, op een gegeven moment opgefrist worden. Met deze richtlijnen wordt kleuronderhoud een fluitje van een cent:

1. Kies voor een merk dat onderhoud in de hand werkt

Kleuronderhoud is tijdrovend, maar essentieel voor de veiligheid van jouw medewerkers en om jouw fabriek draaiende te houden. Op een industriële site worden verbazingwekkend veel verfkleuren gebruikt. Om alle oppervlakken in goede staat te houden en bij te werken, moet je altijd de juiste verf in de geschikte kleur (een veelgebruikte machinekleur, een gereglementeerde veiligheids- of identificatiekleur, een merkgerelateerde kleur ...) bij de hand hebben.

Tip: doe een beroep op een merk waarvan verf in alle veelgebruikte kleuren in de industrie overal verkrijgbaar is, en dat op aanvraag snel andere kleuren op maat kan produceren.

2. Geen zorgen over kleurconformiteit

Regelgevende instanties hebben specifieke kleureisen vastgelegd om industriële sites zo veilig mogelijk te maken. De kleuren die verplicht gebruikt worden voor pijpleidingen, containers en andere onderdelen van jouw infrastructuur helpen incidenten en verwondingen te voorkomen. Iedereen weet immers waarvoor ze staan. Sommige voorschriften worden op internationaal niveau uitgevaardigd, bv. de Europese richtlijn 2014/27. De concrete uitwerking kan dan weer op nationaal niveau gebeuren. De kleurbeperkingen zijn streng. Creatief zijn, en zelf een gele of oranje kleur kiezen, is dus uitgesloten.

Tip: vertrouw op een leverancier die precies de juiste kleur aanbiedt, zodat jouw fabriek voldoet aan de regels.

3. Bewaar verf correct om een lange levensduur te waarborgen

Zorg ervoor dat je geen grote hoeveelheid verf in voorraad hebt die snel uitdroogt of klonterig kan worden. Vermijd bij spuitbussen dat de spuitmond verstopt raakt. Bewaar geopende blikken en spuitbussen op een droge plaats, uit het zonlicht, en waar ze niet blootgesteld worden aan extreme temperaturen (tussen 5 °C en 35 °C). Heb je meer dan 20 spuitbussen op voorraad? Bewaar deze dan in een afgesloten ruimte.

Tip: sluit verfblikken goed en reinig bij spuitbussen de spuitmond voor het opbergen, zo gaan ze extra lang mee.

De snelste manier om alle vereiste oppervlakken in jouw fabriek te verven in overeenstemming met de kleurvoorschriften

Geverfde oppervlakken een nieuwe kleurlaag geven, is misschien niet het leukste karwei, maar wél van het allergrootste belang en noodzakelijk om op uw site steeds te voldoen aan alle bepalingen.  Door onderhoudsbeurten goed te plannen, kun je efficiënter werken. Door verf van de allerhoogste kwaliteit te gebruiken die verkrijgbaar is in de juiste kleur, in een kleur conform de regels, wordt de klus heel wat eenvoudiger. En het resultaat? Dat houdt superlang. HARD HAT® Topcoat is een assortiment verfspuitbussen voor het kleuronderhoud van heel wat metalen en andere oppervlakken, verkrijgbaar in tal van nuances en afwerkingen. Makkelijk te gebruiken, sneldrogend, duurzaam.

Ontdek ons Hard Hat Topcoat assortiment