5 kwaliteiten van een hoogwaardige spuitbus

Spuitbussen zien er van buiten misschien allemaal hetzelfde uit, maar er is veel verschil in prestaties, duurzaamheid en algemene kwaliteit. Lees daarom onze tips en kies met kennis van zaken. Want er komt meer kijken bij een simpele spuitbus dan je misschien denkt.

Wat is een spuitbus precies?

Spuitbussen zijn er in alle soorten en maten. Doorgaans bevatten ze een reeks vloeistoffen zoals drijfgas, verf en oplosmiddel. In spuitbussen zitten ook twee kogellagers. Zo kan je stevig schudden en de vloeistoffen goed mengen. Dat zorgt ervoor dat het mengsel met de juiste snelheid door de buis naar buiten wordt gestuwd en als een fijne nevel uit het mondstuk komt als je erop drukt.

Hoe herken je een hoogwaardige spuitverf?

1. Ga na hoeveel verf de spuitbus bevat

Het eerste waar je op moet letten, is hoeveel verf er in de spuitbus zit. Bekijk de verhouding tussen drijfgas, oplosmiddelen en verf en kies het merk met de hoogste verfverhouding. Afgaan op het gewicht van een spuitbus kan verwarrend zijn. Sommige fabrikanten maken namelijk gebruik van vulstoffen om de spuitbussen zwaarder te maken en een schijnbaar hogere kwaliteit aan te bieden.

2. Kies de verf met de beste dekkracht

Kies een spray met de hoogste dekkracht bij de eerste spuitbeurt, zodat je geen kruislaag hoeft aan te brengen. Spuitverf dekt goed en loopt niet uit of druipt niet. Zo ben je sneller klaar en verbruik je minder verf.

3. Kies de verf die het langst meegaat

Verfspuitbussen zijn er in tal van kwaliteiten en leveren schijnbaar hetzelfde resultaat op, of toch in het begin. Daarom heb je een product nodig dat zolang mogelijk meegaat zonder te scheuren, barsten of afbladderen. Bovendien moeten ze hun kleur behouden. Kies dan ook een verf met hoogwaardige kleurpigmenten.

4. Kies de verf met de snelste droog- en overschildertijd

Tijd is geld, en dat geldt ook voor jou. Als je een oppervlak wilt voorbehandelen, een tweede verflaag of een extra deklaag wilt aanbrengen, moet de droog- en overschildertijd zo kort mogelijk zijn. Sommige merken hebben een droogtijd van minder dan 15 minuten en je kunt de verf binnen het uur opnieuw aanbrengen.

5. Verklein je voetafdruk en ontzie het milieu

Duurzaamheid is geen luxe meer. Ga daarom voor een milieuvriendelijke versie als die beschikbaar is. Dat zijn verfspuitbussen zonder cfk's, lood of andere giftige bestanddelen. Ze zijn veiliger voor de schilder en ontzien het milieu.

Pluis alles uit als je een verfspuitbus kiest

Ga alles na voor je een spuitverf kiest, ook al heb je het product alleen maar nodig om kleine oppervlakken bij te werken of te schilderen. Informeer je goed en kies een verf waarmee je zo snel mogelijk kunt werken en die langdurig dekt. Zo hebt je meer tijd voor andere onderhoudstaken!

Ontdek onze spuitverfoplossingen